dinsdag 26 februari 2008

Monumenten in Suriname

Hallo allemaal,

Wij, van de Petrus Dondersschool, willen het hebben over Monumenten in Suriname.

Zoals jullie weten worden monumenten op bepaalde plaatsen in het land geplaatst om belangrijke gebeurtenissen vast te leggen. In Suriname hebben wij heel veel monumenten.

Het Monument voor de Gevallenen bij het Onafhankelijkheidsplein werd onthuld in 1950 als eerbetoon voor de Surinamers die gesneuveld waren in de Tweede Wereldoorlog.






Op het Sivaplein staat het Dankbaarheidsmonument, een geschenk van Nederland aan Suriname als dank voor de steun die Suriname had verleend aan Nederland tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.







Het beeld van Simon Bolivar aan de zuidzijde van de Hervormde kerk voor het Postkantoor is een geschenk van Venezuela aan Suriname.



Het Carillon op het Vaillantsplein bij Spanhoek is een geschenk van het Parlement van Nederland aan Suriname ter gelegenheid van de onafhankelijkheid van ons land in 1975.






Op het Onafhankelijkheidsplein staat het beeld van Johan Adolf Pengel. Hij is o.m. voorzitter van de Nationale Partij Suriname en de Moederbond.






In Nederland wordt er jaarlijks het Kwakoefestival gevierd. In Suriname is er een standbeeld van Kwakoe. Hij was een slaaf die voor de vrijheid vocht voor alle slaven.







In het district Nickerie is er een gedenkteken van de slavin Alida. Haar borst werd afgesneden door een jaloerse meesteres.







Aan de Kleine Combeweg is er ook een monument van Baba en Mai ter herdenking van de komst in Suriname van de eerste Brits – Indische immigranten.






In Groningen, gelegen in district Saramacca is er een monument van de Hollandse boeren.







Op de begraafplaats Rusthof aan de Lachmonstraat staat het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de vliegramp van 7 juni 1989. Een vliegtuig van de SLM stortte op die dag neer, dichtbij de Johan Adolf Pengel luchthaven, onze nationale luchthaven. Dit monument wordt gevormd door vier maal twee zuilen, waarop vier kapotte straalmotoren zijn aangebracht, die het neergestorte vliegtuig symboliseren.
zo nieuwe vriendjes van ons het was een leuke educatieve toch om de monumenten te fotograferen.
Dat geeft ons een idee we kunnen de volgende keer praten over educatieve dagtochten wat denken jullie daarvan


Geen opmerkingen: